08 mai 2013

Nukule seelik: lihtsalt ja kiiresti


Meriliis teatas mulle üksõhtu, et suvi pidavat varsti käes olema ja tema nukul ei ole ühtegi seelikut! No kui laps tahab, siis laps peab saama! Kuna seelikut oli kindlasti KOHE vaja, siis üritasin olukorra väga lihtsalt ja kiiresti lahendada.

Mõtlesin, et ehk on teil ka kodus väike nukuemme (või -issi), kelle titabeebi vajab kiiremas korras seelikut. Siin väike TEE-ISE õpetus, kuidas tekkinud olukorda lahendada.

Vaja on:
- väikest tükki kangast, u. 50x20 cm (sobib igasugune õhem kangas, n: puuvillatrikotaaž või tavaline puuvillakangas)
- kummipael

Esmalt mõõda nuku kõhu ümbermõõt ja seeliku lõplik üldpikkus.

Mina sain ümbermõõduks 29 cm ja soovitud lõpp-pikkuseks 13 cm. Seejärel arvuta kangatüki mõõdud: laius on 2 x kõhu ümbermõõt ehk minu nuku puhul 48 cm.
Kuna ma tahtsin võimalikult lihtsalt olukorda lahendada, siis all-ääre palistasin overlokiga ning seetõttu tagasikeeramisvaru juurde ei arvutanud. Juhul kui sul ei ole overlokki, siis sama edukalt saab all-äärt palistada ka sik-sak õmblusega. Või kui soovid siiski all-ääre tagasi keerata, siis lisa üldpikkusele tagasikeeratava ääre osa.
 Seeliku üldpikkuseks plaanisin 13 cm ja sellele lisasin 1,5 cm kummipaela kanali osa (kummipaela laius + 0,5 cm). Ehk et minu väljalõigatud kangatüki mõõdud on 48 x 14,5 cm.

Seejärel arvuta kummipaela pikkus ehk lahuta saadud kõhuümbermõõdust ca 2 cm. Mina sain 27 cm.
Nüüd õmble kangatükk kokku. Kui sul on tavaline puuvillane kangas, siis tasub see enne sik-sakiga ära palistada, et hargnema ei hakkaks ning seejärel tavaõmblusega kokku õmmelda. Kui kasutad trikotaaži siis piisab tavaõmblusest, sest trikotaaž ei hargne.
Kui küljeõmblus on tehtud, palista all-äär ja keera kummipaela kanali laiuse võrra tagasi ning kinnita nõeltega. Õmblemise lihtsustamiseks võid tagasikeeratud ääre ära pressida.
Nüüd õmble tagasikeeratud äär kinni, aga mitte lõpuni, vaid jäta ümbes 2 cm avaus kummipaela jaoks. Jällegi, kui kasutad tavalist puuvillakangast õmble ülemine äär enne sik-sakiga üle ja seejärel tavaõmblusega kinni.
Seejärel aja kummipael kanalisse, kasuta selleks ühte otsa kinnitatud haaknõela. Kui pael on kanalis, õmble otsad kokku, venita pael lõpuni kanalisse ning õmble lahti jäetud kanaliosa kinni, tehes alguses ja lõpus 2-3 edasi-tagasi pistet, et niit hargnema ei hakkaks.

Ja ongi valmis!

Pane nukule selga ja imetle oma väikest näputööd ;)


Lihtne ja kiire ettevõtmine ning väikene lapsevanem on kindlasti ütlemata õnnelik ja tänulik tehtud töö eest!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar